Vijf tips om vermoeidheid, winterdip en verminderde weerstand door spijsverteringsklachten tegen te gaan.


spijsverterings problemen

Misschien herken je het wel dat je tijdens de feestdagen wat makkelijker bent geweest met je voeding en nu last hebt van spijsverteringsklachten. Je staat al moe op en die verkoudheid had je snel te pakken en wil maar niet over gaan. En je stemming lijkt wel in een winterdip te zitten.

Meestal herstelt het lichaam zich vrij snel als je de januari maand weer normaal gaat eten. Toch kan het zijn dat je last van je buik en darmen blijft houden en dat je verkoudheid maar niet over wil gaan.

Vijf dingen die je dan zelf kunt doen:

  1. Drink veel water en liefst met een scheutje appelazijn of citroen. Hiermee reinig je je lichaam.
  2. Geef je darmflora een boost door het eten van gefermenteerde producten zoals yoghurt, kaas, bier, brood, tempeh, zuurkool, kimchi, miso, kombucha, wijn en azijn. Daarnaast natuurlijk veel groente en fruit. In de winterperiode zijn gevulde soepen zo lekker zoals pompoensoep, pastinaaksoep, broccolisoep enz.
  3. Eet tijdelijk wat minder gluten. Deze zitten in alle granen (brood, koekjes, pasta) behalve havermout, rijst en mais. Hiermee ontlast je de darmen. De hierboven gevulde soep is dan een mooie aanvulling op een maaltijd.
  4. Eet zo weinig mogelijk suiker en alcohol. Een eventuele schimmel in de darmen (candidae) groeit op suiker en geeft veel vermoeidheidsklachten.
  5. Geef je spijsverteringsstelsel de tijd om te herstellen. Probeer niet te eten buiten de maaltijden.

Spijsverteringsklachten kunnen ook te maken hebben met onbalans van de maag- en darmmeridianen. Als deze meridianen in onbalans zijn kan het zijn dat je je veel zorgen maakt en dingen niet los kunt laten. Iets wat ook wel een beetje bij winterperiode hoort.

In mijn praktijk zie ik veel spijsverteringsklachten zoals darmklachten, buikpijn, opgeblazen gevoel, maagzuur en moeilijk kunnen verteren van vet of gekruid voedsel.

Een goed werkend spijsverteringsstelsel maakt dat er weer energie vrij komt, de stemming verbeterd en de weerstand verbeterd. Ook belangrijk als voorbereiding op het hooikoortsseizoen.

Wil je verbetering van je spijsverteringsklachten, stemming en meer energie?

Vul dan je gegevens in voor het maken van een gratis adviesconsult (ongeveer 30 minuten) en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


    [Ik ga zorgvuldig met jouw persoonlijke gegevens om. De bovenstaande gegevens gebruik ik alleen om contact met je op te nemen om een afspraak in te plannen.]