Gezond glutenarm eten? Denk om je jodium inname!

Als je bewust met je gezondheid bezig bent en glutenarm eet kan het zijn dat er een Jodium tekort op treed. Lees hier hoe je dit kunt voorkomen.

 De overheid heeft in het verleden jodiumzout aan het brood laten toevoegen. Dit was nodig omdat het bekend dat in alle westerse landen er sprake is van een jodium tekort. Nu er steeds minder gluten worden gegeten en dus minder brood is het belangrijk om eens na te gaan of je genoeg jodium binnen krijgt.

Een jodiumtekort geeft veel gezondheidsklachten. De bekendste klachten zijn een verminderde schildklierwerking wat invloed heeft op de snelheid van onze stofwisseling.

Andere gezondheidsklachten als gevolg van jodiumtekort kunnen zijn: vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, slaapproblemen, haaruitval, kouwelijkheid, oedeem in de benen, droog haar, droge huid, vergeetachtigheid, verstopping, migraine, menstruatieproblemen, bloedarmoede, mentale problemen (traagheid, depressie, apathie) en snel geïrriteerd zijn.

Jodiumtekort geeft pas afwijkingen in het bloedonderzoek als er een groot tekort is. Er zijn daardoor waarschijnlijk al lang klachten voordat het tekort daadwerkelijk aangetoond kan worden. Dit zou een rol kunnen spelen bij mensen met fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom.

 

Hoeveel jodium hebben we dagelijks nodig?

  • kinderen (1 tot 8 jaar): 90 microgram (μg) jodium per dag.
  • kinderen (9-13 jaar): 120 microgram (μg) per dag
  • vanaf 14 jaar: 150 microgram (μg) per dag (tot 300 tijdens zwangerschap en lactatie).

Periodes van extreme emotionele of fysieke stress en/of infectie verhogen de behoefte aan jodium in het lichaam. Vrouwen blijken daarnaast meer jodium nodig te hebben dan mannen.

Ongeveer de helft van onze jodiuminname halen we uit brood. Drie sneetjes brood leveren al ongeveer 90 microgram jodium. Een stukje kabeljauwfilet (100 gram) levert 110 microgram jodium. Een theelepel (2 gram) JOZO zout levert 100 microgram jodium. In ‘gewoon’ keukenzout of zeezout zit weinig tot geen jodium.

Klachten door een gebrek aan jodium verdwijnen meestal enkele weken nadat er weer voldoende jodium wordt toegevoegd. De enige natuurlijke voedingsbronnen van jodium zijn zeeproducten, ei en melk. Mede daarom wordt ook aangeraden om 2 tot 3 keer per week zeevis of zeevruchten te eten. 

In zeewieren zit ook veel jodium. Met name Kelp is een aanrader.

Een andere manier om snel jodium binnen te krijgen is vloeibare jodium verdampen in een oliebrander of diffuser. Je neemt het dan op via de ademhaling.

Wil je een advies op maat? Je kunt nu zelf je afspraak plannen via de rode button.

 

Ga naar de inhoud