Goede vetten in het kort

Alles over de verschillende omega 3 vetten.

Welke omega vetten moet je nou nemen?

Er zijn 3 soorten omega vetten waar veel over gesproken wordt. Dit zijn omega 3, omega 6 en omega 9. Alle drie de soorten hebben we nodig maar belangrijk is de verhouding tussen de verschillende vetten.

Een ander omega soort is de omega 7 olie die ook steeds meer in de belangstelling komt te staan. dus laten we eens beter naar al deze omega vetten kijken.


Omega 3   (EPA en DHA)

Omega  3 zit o.a. in vette vis, krill, noten, lijnzaad en algen. Vroeger kregen we dit binnen door dat extra lepeltje levertraan.  

Omega 3 werkt sterk ontstekingsremmend, antidepressief, verbetert de celcommunicatie, heeft effect op de vet en glucose stofwisseling en speelt een rol in het voorkomen van hart en vaatziekten. Het is daarnaast de bouwstof van een aantal hormonen, waaronder het stresshormoon. In stressvolle periodes is dan ook meer behoefte aan omega 3. In noem de omega 3 olie dan ook smeerolie van het lichaam.


Omega 6

Omega 6 zit in allerlei bakoliën zoals zonnebloemolie, maisolie en sojaolie  en daarnaast in  margarine en halvarine.

Over het algemeen krijgen wij voldoende omega 6 vetten binnen door onze voeding. Omega  6 vetten leveren linolzuur. Een tekort daarvan geeft een droge schilferige huid. Te veel omega 6 bevorderd ontstekingen.

In veel havermelk of andere Vegan melksoorten word vaak een olie toegevoegd. Lees goed je etiketten anders krijg je meer omega 6 binnen dan je denkt.


Omega 9

Omega 9 zit voornamelijk in olijfolie en een beetje in dierlijke producten. Ons lichaam kan dit omzetten in omega 6 en omega 3 als we daar te kort aan hebben maar op lange termijn krijgt het lichaam hier last van.  Een goede extra viérge olijfolie levert naast de omega 3 vetten ook nog eens polyfenolen die  ontstekingsremmend, antioxidant, antistolling en antibacteriële effecten hebben. deze olijfolie gebruik je niet om in te bakken maar om bijvoorbeeld een scheutje over de sla of je groenten.

Heb je bijvoorbeeld ontstekingen in je tandvlees? Probeer eens iedere ochtend 5 minuten met goede olijfolie te spoelen (niet doorslikken!)


Verhouding omega 3 – omega 6

Er moet een goede balans tussen de inname van omega 3 en omega 6 zitten. In onze Nederlandse voeding is de verhouding omega 3 – omega 6 niet optimaal en krijg je vaak teveel omega 6 binnen.

Eet je nu veel chips, gebakken voedsel en regelmatig junkfood dan krijg je nog meer omega 6 binnen en wordt de behoefte aan omega 3 nog groter.


Tips!

  • Wees niet bang voor vet maar kies voor de goede vetten
  • Eet minimaal 2x per week wilde vette vis zoals zalm, makreel of haring
  • Voeg een lekkere scheut extra viérge olijfolie toe aan salades of de groente net zoals de Italianen dat doen. Dus niet verhitten.
  • Minimaliseer junkfood , chips en andere vettige hartige hapjes in je voeding.
  • Bak bv in gewone olijfolie (niet extra viérge) of kokosvet (niet teveel)
  • Voeg extra omega 3 toe in de vorm van visolie. Bij voorkeur een visolie die duurzaam gewonnen wordt en snel en goed wordt verwerkt.
  • Vegetariërs doen er goed aan naast lijnzaadolie en olijfolie een voedingssupplement met DHA uit algen te gebruiken de zogenaamde algenolie of Vegan Olie.


Omega 7

Dan moeten we het ook nog even hebben over een onbekendere omega soort: Omega 7. Deze olie stimuleert onder meer de vernieuwing van het slijmvliesweefsel in het spijsverteringskanaal , ademhalingsorganen en de genitaliën en beschermt de huid en de slijmvliezen tegen ontstekingen. Aan te raden bij een droge mond en droge ogen.


Omega 7 vind je voornamelijk in duindoornbessen. Deze olie is geheel plantaardig en dus Vegan.

De olie is een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen die de vochtbalans van de huid op peil houd en/of herstelt, waardoor je huid weer soepeler en elastischer wordt. De veroudering gaat dan minder snel. Denk ook eens bij onrustige plekken op de huid aan omega 7. Je kunt het innemen in de vorm van duindoorncapsules en de vloeibare vorm kan ook verdund met bv kokosvet of olijfolie op de huid gesmeerd worden.


Ga naar de inhoud