Het anti-stress mineraal Magnesium

Magnesium als anti-stress supplement

Stress zorgt ervoor dat je magnesiumvoorraad eerder opraakt. Allesbehalve gezond, want magnesium is een belangrijk anti-stress mineraal.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met veel stress een verhoogde uitstoot van het mineraal magnesium via de urine hebben. Dat geldt ook voor lichamelijke stress, als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk hebt of heel intensief sport.”

Magnesium werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen.

Te kort

Klachten van een magnesium te kort zijn vaak vage klachten waar moeilijk een oorzaak van te achterhalen is. Bijvoorbeeld vermoeidheid, algehele lusteloosheid, hoofdpijn en migraine, prikkelbaarheid, spierzwakte, benauwdheid, verwardheid, maagkrampen, spierkrampen, menstruatiepijn, trillend ooglid, slaapproblemen en darmklachten. Een extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen.

Magnesium in voeding

Magnesium komt vooral voor in donkere bladgroenten, zoals spinazie. Andere goede bronnen van magnesium zijn: noten, zaden, rauwe cacao, avocado’s, bananen, gedroogde abrikozen, gedroogde vijgen, peulvruchten en schaal- en schelpdieren. Pseudogranen zoals quinoa en boekweit zijn ook rijk aan magnesium. Kruiden die hoger zijn in magnesiumgehalte zijn dille, kruidnagel, basilicum en komijn. De gehaltes magnesium in voeding zijn echter laag doordat er steeds minder magnesium in de bodem zit. Daarom adviseer is bij stress bijna altijd direct magnesium suppletie.

Suppletie

  • Magnesium olie: “Het voordeel van magnesiumolie is dat het direct via de huid wordt opgenomen. Je kunt magnesiumolie gebruiken in de vorm van een spray of je kunt een voeten bad nemen met olie.
  • Magnesiumsupplement: Kies voor een goed opneembare organische vorm, zoals: tauraat, malaat, glycinaat of citraat.

    • Magnesiumbisglycinaat  en magnesiummalaat hebben meer een ontspannende werking en kunnen beter in de avond worden genomen om de nachtrust te bevorderen.
    • Magnesiumcitraat is meer energie-opwekkend werkt, waardoor je dit beter in de ochtend kunt nemen.
    • Magnesiumoxide, – stearaat en -carbonaat zijn vormen die je niet of nauwelijks opneemt, dus die kun je beter laten staan.  Dit zit vaak in goedkopere supplementen.

Voor een onderhoudsdosering wordt 300 mg aangehouden. Bij directe tekorten 400 mg. Neem de magnesiumtabletten niet meteen voor het eten, omdat dit mineraal maagzuur nodig heeft om opgenomen te kunnen worden.

Bezielende kracht magnesium

Magnesium hoort bij het luchtelement en geeft stimulans om weer stil te staan bij wie we werkelijk zijn. Het is de vonk van het leven. Niet blijven hangen in oude vormen maar vernieuwen en flexibel zijn.

Ga naar de inhoud