Interview met Anita Pieterman

Anita Pieterman, stresscoach:  ‘Zó kun je dus ook in het leven staan.’

door Redactie | jul 20, 2023 | De Krant van TynaarloEelde

EELDE – Het is eind juni, het is warm en ik loop door de wijk naar het adres waar ik heb afgesproken. Ineens gaat de deur naast de voordeur open en nodigt Anita Pieterman me met een grote glimlach binnen. Ik stap in een lichte, aangename en koele ruimte, waarin ze haar praktijk Totaal balans heeft.

Persoonlijk ken ik Anita Pieterman (57) niet, maar lovende berichten over haar vermogen om mensen te helpen beter om te gaan met spanningen en stress, maken me nieuwsgierig.
Geboren en getogen is ze in De Wijert, in Groningen-Zuid, in een streng christelijk gezin. Haar ouderlijk huis stond naast de Nieuw Apostolische Kerk en haar ouders waren erg betrokken bij dit kerkgenootschap. Het dagelijkse leven stond in het teken van het leven na dit leven. ‘Er was in mijn jeugd sprake van een sterk wij-gevoel, wat ik ervaren heb als veilig en betrouwbaar, want je zorgt onbaatzuchtig voor elkaar.’ Anita laat me ook de keerzijde zien, namelijk dat deze gesloten gemeenschap er nauwelijks voor zorgt dat haar ik-kracht ontwikkeld wordt. Als kind en later als puber is zij een nieuwsgierig en enigszins stoer meisje, dat vooral op zoek is naar haar eigen identiteit.
Na de middelbare school studeert ze aan de hogere landbouwschool Van Hall in Stad en gaat ze in 1988 naar Lelystad om mensen te begeleiden naar werk in de biologische landbouw. In Lelystad ontmoet Anita haar huidige man, die een doopsgezinde achtergrond heeft. Een christelijke stroming waar het juist wél gaat over de vreugde in dit aardse bestaan en over het kiezen van je eigen levensweg.  Zo kun je dus ook in het leven staan! Een enorme eyeopener voor Anita.
Werken met vrouwen bevalt haar en ze vindt een baan in de hulpverlening aan vrouwen, die in het gezin of het werk niet op waarde worden geschat, een ervaring die ze in het ouderlijke gezin zelf heeft gehad. ‘Een leerrijke baan’, glundert Anita. Om zich verder te bekwamen volgt Anita de coach-opleiding Health Balance. Ze maakt kennis met en raakt geïnteresseerd in aanvullende geneeswijzen zoals kinesiologie, waar onder andere spiertesten inzicht geven in de bronnen van spanning in het lichaam. Anita volgt meer cursussen en verdiept zich in homeopathie en orthomoleculaire therapie.

Alles bij elkaar voltrok zich bij Anita een wereld aan nieuwe werkervaringen en grote inzichten, maar vooral ook inzichten in wie zij zelf is en wat haar rol in de wereld is. ‘Mijn partner heeft me toen vaak gevraagd waarom ik deed wat ik deed’.  Deze kernvraag zette haar leven zodanig op de kop, dat ze rond haar 30e  te maken krijgt met een depressie en een burn-out. Ze besluit met haar werk te stoppen en zich op het platteland in de provincie Groningen te bezinnen op haar toekomst.

Gaf tot dan toe werken richting aan haar leven, dan was dit nu voorbij. Om haar verwarring te begrijpen en om haar gevoelsleven op orde te krijgen, krijgt Anita psychologische hulp, maar is ze met het resultaat niet tevreden. Zelf schakelt ze begeleiding in van een kinesiologe voor haar onrust en stress en doet ze een beroep op een haptonoom om weer bij haar gevoel te komen. Ook ontdekt ze dat ze een hoogsensitief persoon is. Ze volgt een opleiding om haar intuïtie te ontwikkelen. Anita raakt bovendien geïnteresseerd in religies van natuurvolken zoals de Kelten, indianen, Maya’s.  Op een laag pitje start Anita in 2000 haar eigen praktijk Totaal Balans. In 2009 is ze er klaar voor om haar praktijk fulltime voort te zetten en vestigt zij zich met man en kind in Eelde.
‘Ik houd van puzzeltjes oplossen’, antwoordt Anita op de vraag wat haar talent is. ‘Ik ben nieuwsgierig waarom iets niet loopt.’  In haar praktijk behandelt ze stress. 80% van die klachten is te herleiden tot stress door werkomstandigheden, voedselintolerantie of hangt samen met iemands dna.

Afwisselend vrolijk en serieus hebben Anita en ik een goed gesprek over gezondheidszorg en hoe weldadig het zou zijn als de geneeskunde meer oog zou hebben voor de  werkwijze en de resultaten van de aanvullende geneeskunde. Ze doet me een ontboezeming als ik vraag naar haar toekomst. ‘Ik zou wel deel uit willen maken van een professioneel netwerk, waarin meerdere gezondheidswerkers samenwerken en elkaar aanvullen. Een centrum dat gezondheidsvraagstukken integraal behandelt, waarbij de hulpvrager benaderd wordt als een mens die in ontwikkeling is en niet zozeer als iemand waaraan iets mankeert.
Door haar analytische inslag, haar vakmanschap, de vriendelijke aandacht en haar welbegrepen eigen levenservaringen verbaast het uw stukjesschrijver niet, dat haar klantenkring lovend is over Anita Pieterman en over haar praktijk. Ik ervaar haar als een toonbeeld van wijsheid, bekwaamheid en als een vakvrouw die in stilte van menselijke en maatschappelijke betekenis is.

Ga naar de inhoud