Lente

De lente, het houtelement en de werking van je lever. Wat heeft dat met elkaar te maken?

Lente

Het is bijna weer lente! De natuur heeft al besloten dat het lente is, en op de spaarzame dagen met een waterig zonnetje zie je tijdens een wandeling de krokussen bloeien, al een enkele narcis opengaan en struiken die dapper proberen om hun prachtige bloei te tonen. De kiemkracht wordt zichtbaar en het kleine zaadje zet alles op alles om op uit te gaan groeien tot een prachtige volgroeide plant.  

In de Chinese geneeskunde kennen we de elementen leer (Vuur, Water, Lucht, Aarde en Hout). In de kinesiologie wordt ook met de elementen van de Chinese geneeskunde gewerkt. Ik test de balans van de elementen rond je navel. Vandaar dat ik altijd vraag: “Waar zit je navel?”

Het element dat hoort bij de lente is het element Hout. Het element Hout staat symbool voor groei van energie, voor het voorjaar. Na het yin van de winter is er nu weer ruimte voor het yang. Voor beweging, voor actie!

  • Bij Hout hoort het beeld van een boom. Een boom is stevig geworteld maar buigt ook flexibel, mee met de wind. Hout symboliseert een fase van nieuwe, onstuimige groei.
  • Hout is de impuls tot beweging en de beweging zelf. Je hebt de energie van Hout nodig om uit bed te komen.
  • Je hebt Hout nodig om je bestemming in het leven te realiseren. Hout geeft doel, richting en uitvoering. Zonder Hout ga je nergens heen.
  • Het Houtelement is onstuimig en licht ontvlambaar. Het is het element waar de lever- en galblaasmeridiaan onder vallen en gaat over de balans tussen kracht en boosheid.

Dus een periode van nieuwe ideeën en plannen, maar ook van toegestane frustratie als het niet lukt en het niet snel genoeg gaat. 

Om het Houtelement zo goed mogelijk te laten kiemen en ontwikkelen is het nu tijd om de lever- en galblaas extra te ondersteunen. Dit kan door wat zuur aan de voeding toe te voegen. Drink bijvoorbeeld ’s ochtends na het opstaan of ’s avonds na het warm eten een glas (lauw) water met een halve uitgeperste citroen of met een scheutje biologische appelciderazijn.
Reinigende lever thee, kurkuma, gember en Silymarine (mariadistel) zijn goede kruiden om toe te voegen. Eet in deze periode zo weinig mogelijk suiker, alcohol en verkeerde vetten. 

Omdat het leverelement gevoelig is voor stress is het belangrijk om ook de stress aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan examenstress of werkstress. Er ontstaat anders kramp en stijfheid in denken en doen en overmatig slijmvorming. Hooikoorts kan bv. ook een symptoom zijn van een niet goed werkende lever.

De lente is een goede periode voor een kort balansconsult gericht op het verbeteren van je leverenergie. Het effect van het verbeteren van je leverwerking zal merkbaar zijn in geest en lichaam en brengt je direct beter in balans.

Ga naar de inhoud