Ontzuren

Verzuring in het lichaam zorgt voor klachten, met name aan spieren en gewrichten. Hoe zorg je voor een goede zuur/base balans?

De vakantie is weer voorbij. een periode waarin we dingen net even iets anders doen. de teugels wat laten vieren en lekker genieten. Het kan zijn dat je je nu wat moe en vervelend voelt, wat stijf bent in de ochtend of meer hoofdpijn hebt. Dit kan veroorzaakt worden door te veel verzuring van je lijf. iets waar je zelf snel verandering in kunt brengen.

Verzuring is een normaal proces dat voortkomt uit het verbranden van ons voedsel. Maar sommige voedingsmiddelen laten na verbranding meer zure resten achter dan andere. Het is belangrijk te streven naar een zuur-base evenwicht. Te veel voeding met een verzurende werking, wordt in verband gebracht met klachten met name aan spieren en gewrichten.

1. Ontdek: wat maakt zuur?

Wie streeft naar een normale zuur-base balans, moet weten welke voeding basenrijk is en welke voeding zuurvormend is. Koolhydraten (suikers, brood), eiwitten (noten, vis, vlees en kaas) zijn zuurvormend. De grootste boosdoeners zijn frisdranken, alcohol, koekjes, snoepjes, vlees en eten uit pakjes en zakjes. Houd eens een dagje bij hoeveel voeding je eet wat zuurvormend is en probeer deze voeding minder te eten.

2. Eet meer basische voeding

Je kunt vrij gemakkelijk tegenwicht bieden aan het proces van zure afvalstoffen. Groente, rauwkost en fruit zijn allemaal ‘basisch’; het herstelt het zuren-base evenwicht. Een vuistregel is dat meer dan de helft van je eten basisch zou moeten zijn. Voor een goed begin hier een link naar gezonde ontbijtjes van Rineke Dijkinga

Drink daarnaast meer water om de afvalstoffen die ontstaan door verzuring, af te voeren.

3. Ontstress

Stress leidt tot relatief veel afvalstoffen. In een stresssituatie breekt het lichaam veel cellen af waarbij urinezuren vrijkomen. Mensen die vanuit hun werk- of privésituatie regelmatig stress ervaren maar al te goed dat de zuurbalans doorslaat.

4. Beweeg, maar overdrijf niet

Bewegen is goed, maar spierpijn niet; in je lichaam zit veel melkzuur dat je lichaam moet afscheiden. Dus matig bewegen en lekker genieten.

5. Meet je zuurgraad

Om te ontdekken hoe zuur je lichaam is, moet je de pH-waarde kennen. De pH-waarde is idealiter 7,40. Je kunt je pH-waarde meten door een zuur-base testpapier te kopen bij de apotheek en in je ochtendurine te dompelen. Is de waarde die je meet lager dan 7,4 duidt op verzuring. PH stripjes zijn ook in de praktijk verkrijgbaar.

Zorg goed voor jezelf!  Wil je ondersteuning en een persoonlijk advies? Vul onderstaande gegevens in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.    

Met gezonde balansgroet

Anita Pieterman

Ga naar de inhoud