Stress en aanpassen aan een veranderende situatie

Adaptogenen bij stressvolle situaties

 

Iedereen reageert anders in tijden van stress. De een wil direct alles onder controle hebben en de ander doet of er weinig aan de hand is en sluit zich af of weer een ander slaat op slot. Overlevingsgedrag noem je dat. Iets waar we in onze persoonlijke ontwikkeling vaak een manier voor vinden om mee om te gaan, maar in tijden van grote stress direct weer instappen. Geen wonder, want dit gedrag heeft al eerder zijn effectiviteit bewezen door ons als kind te redden in moeilijke situaties.

Zelf sla ik op slot en heb een aantal dagen nodig om weer te landen en in beweging te komen. Heel erg moe, geen mogelijkheden zien en het onwezenlijk vinden wat er gebeurt. Yoga en meditatie helpen me te ontspannen, de draad weer op te pakken en weer in mogelijkheden te denken.

In deze periode wordt er een groot beroep gedaan op je vermogen tot aanpassen. Dat vermogen tot aanpassen verschilt per mens. Er is veel angst, onbegrip, onduidelijkheid, verlies en vermoeidheid. Terwijl aan de andere kant de zon lekker schijnt, de lente ontwaakt en er nieuwe creativiteit en verbinding ontstaan. Heel dubbel.

De natuur geeft een aantal kruiden die helpen om beter met moeilijke situaties om te kunnen gaan en ons aan te passen aan nieuwe situaties. We noemen deze kruiden adaptogene kruiden.

De vijf meest belangrijke kruiden uit deze groep zijn:

Panax ginseng
Geeft kracht in periodes van grote inspanning. Denk aan werkers in de zorg.

Astragalus membranaceus
Een vorm van ginseng die ook nog eens het immuunsysteem ondersteund.

Rhodiola
Bij kortdurende momenten van stress. Deze verbetert het mentale en de lichamelijke prestatie en verbetert de stemming.  Ik adviseer deze vaak bij eindexamenscholieren of mensen die dreigen een burn-out te krijgen.

Basilicum
Basilicum helpt stress te verlagen en is daardoor ook goed voor de spijsvertering, want het maakt je onrustige buik weer rustig. Daarnaast bevordert het, zoals elk goed adaptogeen, ook je uithoudingsvermogen.  

Maca
Maca geeft energie wanneer je je niet echt fit voelt en zorgt voor ontspanning wanneer je angstig of gestrest bent. Daarnaast bevordert het een gezonde hormoonproductie die door stress vaak verstoord raakt.

Ashwaganda
Ashwaganda komt uit de Ayurveda. Het verminderd angst en stress en heeft een licht anti-depressieve werking. En het verbetert de slaap.

Bij een onbalans kan het al helpen om voeding en leefwijze aan te passen of iets bij te sturen in je vitamine- en mineralenhuishouding. Kruiden en andere supplementen zijn een verdere aanvulling.

Wil je een persoonlijk advies? Neem dan even contact met mij op.

 

Ga naar de inhoud