Eet minder zetmeel
We eten in het westen te veel zetmeel in de vorm van brood, pasta, rijst en aardappelen. Zetmeel is in feite gewoon suiker en een teveel hiervan verstoort de balans van de darmbacteriën zoals we bijvoorbeeld zien bij een candida infectie.
Eet meer groenten
De vroegere mens had bladgroen en groentes ruim voorhanden. Voor de darmen is een dieet bestaande uit 80% plantaardige voeding, het gezondst. Kook de groente beetgaar, want de vezels gaan kapot bij extreme verhitting. Sommige vezels zijn een essentiële suiker en daarmee een ideale voedingsbodem voor de darmflora.
Prebiotica en Probiotica
Bij een natuurgeneeskundige behandeling wordt vaak probiotica ingezet . Zelf kun je ook veel doen aan het verbeteren van de bacteriecultuur. Kies voor zure en gefermenteerde rauwemelkse producten zoals karnemelk, yoghurt of kefir. Zuurkool is ook gefermenteerd en dus rijk aan gunstige bacteriën voor de darmen.
Pas op met suiker
Suiker is er in zeer veel vormen: “gezonde” vruchtendrankjes, frisdrank, koekjes, brood, fruit, honing. Net als bij zetmeel zal een teveel aan suiker de darmculturen uit balans brengen. Alcohol is ook een gemene verborgen suiker en dient altijd vermeden te worden als je je darmen gezond wilt krijgen.
Pas op met zuivel
In melk is er een vrij hoog percentage lactose (melksuiker) aanwezig. Dit is voor veel mensen erg lastig te verteren. In zure melkproducten is de hoeveelheid lactose een stuk lager omdat deze is omgezet door de bacteriën tijdens het fermentatieproces. Ook kaas en kwark kunnen problemen opleveren door de caseïne. Dit is een eiwit dat moeilijk is te verteren en een lekkende darm kan opleveren.
Granen en zaden
Granen bevatten ook gluten die de darmen kunnen beschadigen. Veel mensen hebben geen glutenallergie, maar wel een gluten-intolerantie. Mensen met een gluten-intolerantie doen er verstandig aan om de gluten geheel te vermijden in hun voeding, maar incidentele inname is geen probleem voor deze groep.
Beweeg voldoende
De darmen varen wel bij lichaamsbeweging waardoor de doorbloeding en peristaltiek optimaal hun werk kunnen doen.
Kauw je eten goed
Het spijsverteringsproces begint al bij het kauwen, doe dit goed en help je lichaam een handje zodat het al fijngemalen je maag binnenkomt, voorzien van speeksel.
Ontstress
Er is een sterke link tussen onze hersenen, emoties en de darmen. Wanneer we gestresst zijn kan dit direct invloed uitoefenen op de spijsvertering waardoor deze kan stagneren.