Fibromyalgie en chronische spierpijn: tekort lichaamseigen pijnstiller palmitoylethanolamide (PEA)
Zweedse onderzoekers hebben eind mei 2013 een oorzaak van de pijn bij fibromyalgie en chronische spierpijn gevonden. Het is een tekort van een lichaamseigen pijnstillende stof, die in onze cellen geproduceerd wordt, het palmitoylethanolamide (PEA).
De universitaire onderzoekers keken naar het gehalte aan PEA in pijnlijke spieren bij fibromyalgie patiënten en vergeleken het met het PEA gehalte in spieren bij gezonde mensen.
Men liet de patiënten met de chronische spierpijnen een aantal milde spier-inspanningen doen. Door de activiteit in de spieren steeg de productie van het pijnstillende stofje PEA, meer in de patiënten met chronische pijnen dan bij gezonde vrijwilligers. Maar na de inspanningen daalde het niveau van de pijnstillende stof echter veel meer in de spieren van de chronische spierpijn patiënten dan in de spieren van de vrijwilligers. Hoe lager het gehalte aan PEA in de spieren na de spierinspanning was, hoe meer pijn er was.
Dit laatste komt overeen met ervaringen van fibromyalgie patiënten: na het uitvoeren van inspanningen hebben ze vaak langer en meer spierpijn en voelen zich erg moe. Dit maakt de revalidatie van patiënten met chronische spierpijn zo moeilijk. Oefeningen met de fysiotherapeut hebben namelijk vaak een averechts effect.
Dit kan nu aangepakt worden door deze patiënten extra PEA te geven.
- PEA als lichaamseigen pijnstiller en ontstekingsremmer is bekend sinds de vorige eeuw en staat bekend als een van de best werkende pijnstillers.
- PEA is uitgebreid getest als pijnstiller en ontstekingsremmer in vele duizenden patiënten. Het zuivere PEA is beschikbaar als supplement.
- PEA kan zonder problemen ingezet worden, want lastige bijwerkingen zijn onbekend. Nadeel is dat het niet direct werkt maar langdurig gebruikt moet worden voordat het effect voelbaar is en het is flink duurder is in gebruik dan de bekende pijnstillers.
-
PEA is niet direct geschikt voor directe pijnstilling maar wel voor chronische pijn patiënten.
Voor een advies op maat of volledige aanpak van fibromyalgie kun je een afspraak maken via de rode button rechtsonder op deze pagina.
(Keppel Hesselink et al., 2012, Keppel Hesselink et al., 2013).