Nervus Vagus

 

De nervus vagus is een ontzettend belangrijke en complexe hersenzenuw. De nervus vagus loopt van je hersenen naar je darmen en is de belangrijkste communicatieroute van deze twee organen. De zenuw brengt het lichaam van een actiemodus naar ruststand.

Een beschadigde of overspannen nervus vagus is in onze drukke maatschappij een veelvoorkomend probleem. Stress zorgt er namelijk voor dat de nervus vagus kan beschadigen. Een overprikkeld brein begint bij een overprikkelde nervus vagus. Een beschadigde nervus vagus kan onder andere auto-immuunziekten, een verzwakt immuunsysteem, misselijkheid en angststoornissen veroorzaken. Verder worden depressie, angststoornissen, chronische pijn en ptss gelinkt aan een beschadigde nervus vagus.


Oefening voor de nervus vagus

De Basic Exercise is ontwikkeld door de Deens-Amerikaanse Rolfing- en craniosacraaltherapeut Stanley Rosenberg. Doe de oefening vaak, elke ochtend bij het opstaan, en zo vaak als je eraan denkt.  Dit ‘reset’ je nervus vagus en maakt je rustiger en soepeler. Op Youtube kun je er demonstratiefilmpjes van zien, als je zoekt op Basic Exercise Stanley Rosenberg.

Zo doe je de oefening:

  • Ga rechtop zitten of staan.
  • Kijk recht voor je uit.
  • Strengel je vingers in elkaar achter je hoofd.
  • Houd je hoofd recht maar draai je oogbollen, dus alleen je ogen, helemaal naar rechts.
  • Houd ze daar even, fixeer je blik op iets, je elleboog bijvoorbeeld, totdat je een lichamelijke respons voelt zoals een zucht, een hoestje, een geeuw, een diepe ademhaling, een rillinkje of een schokje. Draai dan je oogbollen helemaal naar links, nog steeds met je neus recht naar voren en wacht weer op een subtiele maar duidelijke fysieke reactie.

 

Natuurlijk is bij een beschadigde nervus vagus meer nodig om te activeren en te ondersteunen.  We gaan dan naar het hele plaatje kijken met o.a. voeding, stress en emotieregulatie. 

Ga naar de inhoud